Hoe blijf ik overeind met dag- en nachtdiensten?

shutterstock_103782935Hoe blijf ik overeind met dag- en nachtdiensten?

Die vraag krijg ik vaak van mensen die onregelmatige diensten draaien. Omdat ik niet gespecialiseerd ben in slapen, maar Floris van der Berg van dagennachtrust.nl wel, heeft hij het volgende artikel geschreven:

De huidige economie benodigd dat het werk in sommige werkvelden dat het vierentwintig uur lang door gaat. Dit leidt ertoe dat slapen en werken veel menig mens op onregelmatige tijden nachtdiensten moeten draaien.
Aangezien mensen van nature overdag leven, zal het werken buiten kantooruren daarom de nodige risico’s met zich mee brengen.

Voeding tijdens de nachtdienst

Bepaalde voedingsmiddelen helpen je om te voorkomen dat je last krijgt van je maag en darmen. Daarnaast kunnen ze voorkomen dat je extra last krijgt van vermoeidheid.

Het handigste om te doen, is om licht en gezond te eten. Hierbij is het belangrijk om zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te eten. Vermijd zoveel mogelijk suiker: dat geeft in eerste instantie energie maar daarna word je slaperig het verwerken van al dat suiker.

We raden dus aan om niet te snoepen of te snacken vóór en tijdens de werkdienst. Grote hoeveelheden suikers zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel op en neer gaat, dit kost het lichaam veel energie waardoor de vermoeidheid toeslaat. Dit is natuurlijk een ander verhaal wanneer je terugkomt van werk en niet kan slapen.

shutterstock_100702954Eet niet te veel als je spijsverteringsstelsel op dat moment laag is. Grote hoeveelheden voedsel kunnen je darmen te veel last geven wat je energie niet ten goede komt. Bovendien is het niet verstandig om te vet te eten. We weten inmiddels dat we nachts nagenoeg niet in staat zijn om vet te verteren. Dit kost dus veel energie om dit om te zetten in energie. Als ons eetgedrag niet klopt met het tijdstip waarop het darmsysteem actief is leidt dat tot slaapproblemen.

Dag- en nachtdienst en slaap

Zoals eerdergenoemd, is het risico van draaien van nachtdiensten dat de slaap wordt verstoord. In de praktijk blijkt dat de gemiddelde dag slaap van mensen die in nachtdienst draaien één tot vier uur korter is dan de reguliere slaapsessies nachts. Hier komt nog bij dat de natuurlijk opbouw van de slaap verstoord is, wat kan leiden tot problemen van de concentratie met desastreuze gevolgen van dien.

shutterstock_103273127Er is licht aan de tunnel. Ploegendienstschema’s met een vlotte rotatie zijn beter dan schema’s met een geleidelijke rotatie. De reden hiervoor is dat het menselijk lichaam ná vijf dagen al begint te wennen aan een routine, waardoor het lastiger is om aan een ander schema te wennen. Bovendien zijn schema’s die met de klok mee draaien beter dan schema’s die tegen de klok in gaan

Floris van der Berg van dagennachtrust.nl

Heb jij nog andere tips om overeind te blijven met dag- en nachtdiensten? Deel ze dan hieronder. Harmen Doornbos – Stressvrij aan het werk

 

No comments yet.

Geef een reactie

Onderdeel van: Powerful Impulse