Hoe reageer jij op stress?

Ieder mens is uniek en ieder mens reageert verschillend op situaties. Als je het over stress hebt zijn er drie soorten reacties te onderscheiden:

1. Gas geven:  de geïrriteerde of boze reactie. Je kookt, zit opgesloten in jezelf en vertoont weinig energie of emoties.

2. Remmen: de terug getrokken of depressieve reactie. Je sluit je af en vertoont weinig energie of emotie.

3. Gas geven en remmen: Een gespannen reactie of ‘bevriezen’ ;  Je lijkt verlamt maar eigenlijk ben je extreem geïrriteerd.

En wat is jou reactie?  Ikzelf trap vaak op de rem en val stil. Vroeger was ik veel aan het Piekeren, maar dat is inmiddels onder controle. 😉 Een andere niet geheel onbekende reactie van mij is: uitstel gedrag. Als ik echt belangrijke dingen wil doen, moet mijn bureau ineens opgeruimd worden of werk ik een stap papieren weg waar ik mij al een maand niet aan stoorde. Herkenbaar?

De Engelse helpguide geeft een een mooi overzicht gemaakt van mogelijke symptomen:
Stress symptomen

Hoe meer symptomen je herkent, hoe meer het tijd wordt om er actief mee aan het werk  te gaan. Iedereen heeft zijn eigen manier van opbouwen van stress reacties. Wanneer je van jezelf bewust bent wat jou ultieme stress reactie is, krijg je op tijd voldoende waarschuwingen en kun je ermee aan de slag.

In het volgende artikel zal ik je een aantal tips geven over wat je kunt doen om van stress en stress klachten af te komen. Maar eerst ben ik benieuwd: Hoe reageer jij op stress? Vertel hieronder wat jou stress reactie of symptomen zijn en vooral wat je er aan doet om er weer uit te komen. Of Like Actief aan het werk op facebook.

Harmen Doornbos

, , , ,

One Response to Hoe reageer jij op stress?

  1. admin 31 januari 2013 at 12:41 #

    Stress reactie: ik trap op de rem en begin met uitstel gedrag.

    Wat ik er aan doe is vaak de klusjes die nu ineens zo belangrijk worden inplannen wanneer ik ze ga doen. (niet nu) en ik geef mezelf een schop onder mijn “ahum” stoel.

    Ik zeg dan tegen mezelf: “Gelijk aanpakken dan ben je er van af.” Wat doe jij?

Geef een reactie

Onderdeel van: Powerful Impulse