5 tips om van stress en stress klachten af te komen.

agenda

Wil jij snel van  stress en stressklachten af komen? 5 tips om op een simpele manier met stressklachten aan de slag te gaan:

Tip 1: Plan je agenda rustig. Dit is natuurlijk wel erg voor de hand liggend, maar wel een tip die sinds ik hem toepas, voor mij het verschil maakt! Ik ben iemand die altijd van de ene taak of klus, naar de andere aan het hollen ben. Hoe strakker ik mijn agenda plan, hoe meer gestrest ik ben. Er hoeft ’s ochtends maar iets mis te gaan of ik loop de hele dag achter de feiten aan te hollen. Een reële tijds inschatting en iets meer tijd tussen de ene en de andere afspraak maakt bij mij een wereld van verschil.

Tip 2: Plan onvoorziene tijd. De meeste mensen zijn veel te optimistisch als het om tijd gaat. Meestal hebben we 100 dingen die we nog willen doen in een aantal uren. Vaak plannen we de tijd helemaal vol en in ons hoofd smokkelen ook nog eens met de tijd: ‘dan kan ik dat telefoontje wel even tussendoor doen. Dat eerste klusje is vast snel klaar’ mijn ervaring is dat negen van de 10 keer, je planning tegen valt! Het effect: teleurstelling.

time

Aan het eind van de dag blijkt dat je maar een fractie van de 100 dingen hebt gedaan! Maar 35 ;-). Want de computer werkte niet mee. Je kreeg een telefoontje tussendoor. Je sociale media bliepte tegen je. Er kwam nog een spoed klus tussendoor, etc. Een techniek die ik toepas is onvoorziene tijd plannen. Plan halverwege de dag een uurtje of 2 x 30 minuten onvoorziene tijd. Mocht een taak meer tijd vragen, dan loopt niet gelijk je hele planning in de soep. Die die extra tijd die je nodig hebt schuift dan in je onvoorziene tijd. Bijkomend voordeel is, dat je in het extreem zeldzame geval, dat de tijd niet op is gegaan, je  een uurtje hebt om je bureau of administratie op te ruimen.

balans

Tip 3: Zorg voor een balans tussen ontspanning en inspanning. Ga vooral leuke dingen doen waarvan je oplaad.  (creëer iets, draag iets bij, maak jezelf nuttig, doe vrijwilligerswerk doen, herstel een verwaterd contact, doe dat klusje wat steeds blijft liggen). Zorg in ieder geval voor, dat je 1 keer per week een uur voor jezelf hebt, waarin je niet gestoord wordt en kan doen wat jij wilt.

Tip 4: Wees eens aardig voor jezelf. In je hoofd en in je lijf! Voor jezelf gelden vaak andere wetten en regels dan voor je vrienden. Wanneer een vriend of vriendin overwerkt is, wat gaan we doen? Meestal gaan we zitten op zachtheid en geven we onze wijste adviezen: “Zorg goed voor jezelf, doe rustig aan, je werkt ook altijd zo hard, neem de tijd voor jezelf, je komt er vast sterker uit, het is maar werk etc.” Maar wanneer het over jezelf gaat, nou dan gelden er ineens hele andere wetten, en praten we vaak op iets andere toon: “hoe kun je nou zo stom zijn om het zo ver te laten komen! Dit had je toch makkelijk moeten kunnen oplossen? Wat ben ik ook een zwakkeling.” Niet echt helpend voor een snel herstel. Een techniek die ik vaak toepas, is mijzelf voor te stellen als mijn beste vriend:  Wat zou ik mijn beste vriend (ikzelf in dit geval) dan adviseren? Ineens blijkt goed advies voor jezelf erg makkelijk te worden.

pain stockWees ook aardig voor je lijf: wanneer je klachten hebt, zijn dit vaak SIGNALEN, van je lijf!  Je lijf verteld je iets: ben je moe? dan raak je te veel energie kwijt! heb je hoofdpijn, dan zijn de spieren in je hoofd te gespannen. Slaap je slecht doordat je te veel piekert? Pieker minder en denk aan leuke dingen. Ben je overspannen? Dan heb je te lang op je tenen gelopen; ga weer op je voeten lopen. Heb je RSI, dan klik je te gestrest en te vaak met je muis.

De meeste klachten zijn signalen van je lijf dat deze het er niet mee eens is, hoe jij je leven indeelt! Je lijf helpt je door signalen (klachten) af te geven dat je beter moet gaan luisteren!  Vraag je eens af wat je klachten voor signalen zijn en wat je kunt doen om er naar te luisteren. Doe je dit niet? Geen nood, je lijf gaat steeds harder aan de bel trekken tot je er niet meer omheen kunt! Het is volmaakt systeem.

running track stock

Tip 5: Kom in beweging. Niets werkt zo deprimerend dan gaan zitten dippen op de bank, wachtend tot het over is. Wil je van stress en je klachten af? Als je niets doet, veranderd er ook niets en blijft de situatie zoals die is. Met andere woorden: kom in ACTIE. Ga wat doen, kom in beweging: plan drie dingen op een dag die je wilt gaan doen en doe ze. Ga sporten, start met een nieuwe hobby, begin een blog, ga een eind wandelen of ga op bezoek bij een vriend of kennis.

Er zijn een miljoen dingen te verzinnen die je kunt gaan doen om van stress en stressklachten af te komen. Ik ben benieuwd, wat doe jij om van stress en stressklachten af te komen? Geef je reactie hieronder of like deze tips.

, ,

One Response to 5 tips om van stress en stress klachten af te komen.

  1. admin 12 februari 2013 at 11:32 #

    Wat doe jij om van stress of stressklachten af te komen? Plaats hieronder jouw tips.

Geef een reactie

Onderdeel van: Powerful Impulse